Paleis het Loo

Project Info

  • Bouwdatum

    2014

  • Categorie

    Tapijt

  • Locatie

    Apeldoorn

Paleis Het Loo presenteert in vijf historische vertrekken werk van Nederlandse ontwerpers, onder de titel ‘Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design’. Voor het eerst in de geschiedenis van Paleis Het Loo wordt afgeweken van een vaste inrichting in deze zalen. Met een nieuwe opstelling, museumstukken uit de depots en toevoeging van kleding, serviezen en kunstobjecten brengt de bekende tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole een spraakmakende dialoog tot stand tussen de vorstelijke smaak van vroeger en Nederlands design van nu.

Details uit de rijke paleisinterieurs van Het Loo, die anders opgaan in de context van de historische setting, worden door de presentatie van Uniquole uitgelicht. Zij selecteerde stukken uit de museumdepots die zelden voor publiek te zien zijn en combineert deze met design van nu.

Beschilderde en gestucte plafonds weerspiegelen op de vloeren, kleuren, geuren en muziek spreken de zintuigen aan en dramatische lichteffecten verleiden de bezoeker anders naar Het Loo te kijken. Voor het eerst kan de bezoeker hierbij vrij door de paleiskamers lopen en de ruimte van dichtbij ervaren. Hier zijn de plafonds gefotografeerd en deze foto’s zijn verwerkt in het tapijt, waardoor een spiegel effect tussen plafond en vloer werd gecreëerd. Een prachtig project van Klift Roest!